
17.11.2020
En aquesta primera entrada del diari de reflexió volem, primer de tot, exposar les expectatives que tenim, per veure en un futur l’evolució del blog i comprovar si realment les hem complert. El que volem aconseguir és crear un bon blog que realment pugui ser útil per treballar les formes de relleu i els accidents geogràfics a cicle mitjà. Volem crear materials adequats perquè en un futur, si ens trobem com a mestres d’aquest cicle, puguem aprofitar els recursos per optimitzar i millorar l’aprenentatge del nostre alumnat.
Creiem que aquestes expectatives proposades poden complir-se, doncs som un grup que ens compaginem i ens entenem bé. Sempre ha estat molt fàcil i còmode compartir les diferents opinions, fet que facilita el treball cooperatiu de grup i, en aquest cas, del blog.
​
Pel que fa a la manera d’organitzar-nos la realització de les tasques, normalment quedem presencialment per fer el treball, ja que ens resulta més fàcil per obtenir un millor resultat, però aquestes dues últimes setmanes hem hagut de quedar de manera virtual, perquè ens era impossible quedar, ja que som de pobles diferents i no fèiem les pràctiques allà mateix. Tot i això, no hem tingut problemes per organitzar-nos perquè si havíem de fer treball més individual, finalment ens ho miràvem totes juntes quan podíem. Des del nostre punt de vista, ens veiem com un fort i bon equip perquè totes tenim habilitats diverses, i encara que de vegades mostrem els punts dèbils, sempre ens ajudem com a conjunt i farem que entre totes siguem una. A més, sempre surten aportacions noves mentre treballem i això fa que la feina sigui, dia rere dia, més innovadora i caòtica -en el bon sentit-.
​
Fent referència a la creació del nostre blog, esmentar que l’anem dissenyant de mica en mica. Solem quedar, com a mínim, un cop per setmana per anar fent les feines encomanades i un seguiment coherent del nostre blog i de moment, estem bastant segures de les nostres decisions. Això no obstant, tenim alguns dubtes i inquietuds a l’hora de crear activitats, ja que no sabem si ens estem adaptant i adequant correctament al nivell. Tot i això, ens esforcem tot el possible per explicar els continguts de manera entenedora, amena i divertida.
​
Finalment, volem destacar que pensem que aquest blog pot arribar a ser òptim, pel que fa als continguts i competències, alhora que molt útil tant pel professorat que vulgui treballar aquest temari a classe, com pels alumnes a l’hora d’aprendre, com per nosaltres mateixes en un futur com a mestres.
02.12.2020
En aquesta segona entrada del diari volem fer una reflexió de la nostra dinàmica en la pràctica que hem dut a terme per les dues activitats: habilitats geogràfiques i ciutadania i valors.
Pel que fa a l'organització de les tasques encomanades en la tercera entrega, esmentar que hem fet treball conjunt en totes les activitats, i la part de la justificació de les propostes les hem fet per parelles, però finalment ho hem posat en comú per modificar el necessari i que, entre tots els punts hi hagi coherència i adequació.
​
Un altre punt a destacar és la satisfacció del resultat final. Això ens anima a continuar treballant cooperativament millorant entre totes, els punts forts i dèbils de cadascuna de les membres del grup.
​
Finalment, en aquesta segona entrada ens agradaria esmentar que entre els grups ens hem fet una coavaluació per veure, d'aquesta manera, la nostra evolució i com es veu el treball des d'un altre punt de vista. Així mateix, posem les coavaluacions que hem rebut perquè vosaltres també visqueu la nostra evolució!
​
"GRUP 23
El títol està presentat amb gust, conté un títol i un subtítol, els dos desperten interès sobre el tema. No hi ha faltes gramaticals ni ortogràfiques. La puntuació és correcta.
El text és molt entenedor, té riquesa lèxica i està adequat al cicle inicial.
L’estructura és clara, ben diferenciada, amb apartats.
És molt visual i fàcil d’entendre. Hi ha tots els apartats que se'ns demanava, estructurats correctament.
El vídeo del Storytelling és molt motivador, endinsa als infants en el tema del relleu. La veu ajuda molt, està molt ben narrat. Es nota que han fet molt bona feina.
El contingut està ben explicat i es relaciona amb els ODS corresponents.
El diari de reflexió està molt ben redactat, han explicat els objectius que volen aconseguir, i quina és la seva finalitat.
Al llarg de la introducció exposen molt bé el tema, d’una manera senzilla i entenedora. Igual que ho fan amb els objectius.
La graella de programació és molt visual, està molt ben dissenyada, i a la vegada és molt entenedora.
L’activitat d'idees prèvies és molt visual, les fitxes estan molt ben elaborades. I creiem que han escollit una molt bona eina per introduir els conceptes bàsics del relleu. A més a més han adjuntat el document pel docent.
Hi ha molta coherència en els continguts que van exposant al llarg del blog.
El disseny del blog està molt ben aconseguit, ja que t’anima a llegir més. Es nota que hi han dedicat molt de temps.
La presentació dels diferents elements considerem que és excel·lent, ja que crida l’atenció.
ESTÀ SÚPER BEN TREBALLAT I ES NOTA QUE HI HEU DEDICAT MOLTA ESTONA. FELICITATS ;)"
​
"GRUP 24
Justificació i format:
-
El títol està presentat a gust. El subtítol és clar i entenedor i ens permet saber de què anirà el blog.
-
No es veu cap falta ortogràfica, gramatical ni sintètica. La puntuació és correcta.
-
El text el clar i entenedor i està adequat als lectors.
-
L’estructura del blog s’adequa al guió prèviament establert. Hi ha un ordre clar i precís.
Continguts:
-
S’expliquen tots els conceptes i plantejaments enunciats de manera clara i amb paraules pròpies.
-
La informació del blog és la necessària, no hi ha sobreinformació.
-
El vídeo del Storytelling és original i entenedor. Utilitza un llenguatge adequat per a la seva interpretació. És atractiu i incita a estar atent, a més de veure’s clarament reflectit la relació amb els seus ODS.
-
L’activitat d’idees prèvies és breu, però molt precisa, s’entén clarament la tasca que han de dur a terme els alumnes. Permet avaluar el nivell de coneixement dels alumnes.
Fonaments: Van de la mà amb l’ODS 15, la qual lluita per protegir, recuperar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestiona de manera sostenible els boscos i frena la pèrdua de diversitat biològica, entre d’altres.
Originalitat:
-
El disseny del blog és molt original i t’anima a seguir investigant sobre els relleus geogràfics.
-
A més, destaquem l’originalitat del títol."
26.12.2020
Seguim amb les coavaluacions, i aquesta vegada ha tocat coavaluar les activitats d'habilitats geogràfiques i la de cituadania i valors. Així doncs, aquí podeu fer una ullada del què ens han dit els nostres companys!
"GRUP 23
Activitat d'habilitats geogràfiques:
-
A la descripció de l’activitat no especifica si s’ha de realitzar la maqueta en grup o individualment.
-
Realitzar una maqueta considerem que pot ser d’interès per a l'alumnat.
-
L’activitat es basa en l’estudi d’una habilitat geogràfica, que en aquest cas és la realització d’una maqueta.
-
Pensem que l’activitat permet motivar a l’alumnat per l’aprenentatge del tema treballat.
-
Considerem que les activitats es presenten de manera atractiva a l’alumnat.
-
És adequada al nivell de l'alumnat. -No conté faltes d’ortografia ni gramaticals.
-
Hi ha imatges que poden inspirar a l’alumnat i agafar-les de referència.
Activitat de ciutadania i valors:
-
L’activitat no fomenta el pensament crític i reflexiu dels alumnes.
-
Considerem que utilitza estratègies didàctiques (visualitzar un vídeo), tot i que considerem que no és gaire motivador per l'alumnat.
-
La recollida de deixalles anima als nens i nenes a participar activament, atenent les necessitats de tots els infants.
-
Pensem que el fet d’anar d'excursió, pot ser d’interès per l'alumnat.
-
Les activitats es presenten en un format atractiu.
-
És adequada al nivell de l'alumnat.
-
No conté faltes d’ortografia ni gramaticals.Heu fet una bona feina!"
​
"GRUP 24
L’activitat exposada on els alumnes han de representar les formes de relleu resulta molt atractiva, però al mateix temps considerem que no fomenta el treball cooperatiu i la cohesió de grup, ja que es veu plantejada d’una manera individual. Si l’activitat fos en petits grups, els alumnes desenvoluparien moltes més aptituds com les habilitats socials i el respecte pels diversos punts de vista dels seus companys. Però crear una maqueta de manera individual potser no els hi resulta tan atractiu i divertit, com fer-la de manera cooperativa. No obstant això, al fer-la de manera individual l’aprenentatge dels infants és més autònom i aquest plasma la seva creativitat i coneixements en la seva maqueta. Això, permet una avaluació més individualitzada per part de la mestra.
D’una banda el blog és interessant, ja que és molt visual i encoratja als infants a voler interessar-se o veure-ho captant així la seva atenció i incentivant-los. A més, l’activitat motiva a l’alumnat per l’aprenentatge del tema. Fent referència a l’estudi d’una habilitat geogràfica, cal destacar el relleu i els seus accidents geogràfics a partir d’una maqueta. És una manera molt creativa i permet al nen conèixer d’una manera experimental el tema esmentat.
Fent referència al format, considero que podrien haver posat fotografies del material necessari en l’activitat perquè així resulti més interessant pels nens poder manipular-lo d’un cop d’ull i captivi més l’atenció. No obstant això, l’estructura del format i l’exposició d’aquest està molt ben exposada. Finalment, el treball no conté faltes d’ortografia o gramaticals tot i que la paraula recrear-lo la substituiria a l’hora d’explicar el procés de la maqueta.
Pel que fa a l’activitat de ciutadania i valors creiem que aquesta activitat permet fomentar el pensament crític i reflexiu dels alumnes i, també, permet crear estratègies innovadores que provoca la motivació als alumnes d’allò que estan aprenent. La sessió de classe amb l’aplicació del Google Earth fa que puguin participar per igual tot l’alumnat, atenent les seves necessitats. A més a més, fa posar en pràctica als alumnes tots els coneixements que se’ls han ensenyat anteriorment. Un altre aspecte important és que està ben dissenyada i es presenta de forma atractiva per l'alumnat, a més de ser adequada per la seva edat i cicle. Per acabar volem dir que no conté faltes d'ortografia, ni faltes gramaticals."
11.01.2021
Després de quatre intensos mesos, arribem a la recta final del nostre blog: "Alerta, un accident! Viatja pels relleus i descobreix els accidents geogràfics".
Seguir les pautes proporcionades han ajudat a no perdre el fil conductor de la proposta i a la correcta i coherent realització del blog, les valoracions del qual han estat molt positives.
La favorable primera coavaluació no va requerir la modificació de cap aspecte del blog. Arran de la segona, se'ns ha remarcat que l'activitat d'habilitats geogràfiques no fomenta el treball cooperatiu, la qual cosa ens ha sorprès, puix que a la programació de l'activitat en qüestió sí que demanem fer-la de manera cooperativa a fi de promoure el treball en grup. Aquest fet ens fa pensar que les valoracions no s'han escrit visualitzant alhora l'activitat i la seva programació. Tot i això, ens prenem els comentaris de manera objectiva, sobretot, i positiva per a millorar aquells aspectes que es critiquen.
Estem satisfetes amb la feina, constància i dedicació que ha comportat la realització del blog. El resultat obtingut és el desitjat, gràcies a la complicitat entre les membres del grup. La bona coordinació i la predisposició de totes per acomplir totes les tasques encomanades han estat claus per poder dur a terme aquest blog. Estem segures que la feina i tot el que ha comportat la creació del blog ha estat positiu per a nosaltres i pel nostre futur com a mestres.